Tadilat Ruhsatı Alınması Gereken Durumlar
Eğer evinizde tadilat yaptırma kararı aldıysanız, tadilat öncesinde tadilat ruhsatı almanız gerekip gerekmediğinden emin olmalısınız. Baştan yapılacak tüm inşaatlar için tadilat ruhsatı kesinlikle zorunlu. Bunun yanı sıra, binanın dış cephesiyle ilgili tüm değişiklikler, örnek vermek gerekirse yapı silueti, bağımsız alanların metrekare cinsinden birim alanı ve toplam yapı alanının değişmesine sebep olan her türlü çalışma, tadilat ruhsatı alınmasını gerektiriyor. Bu ruhsatı edinmeniz, Kat Maliyet Hukuku’na göre de son derece önem arz ediyor. Tadilat ruhsatı, ilgili belediyelere müracaat edilerek alınabiliyor.
Evinizde bulunan bir odayı genişletmek isterseniz veya evinize ilave bir merdiven eklemeye karar verirseniz, bu gibi tadilatları belediyeye bilgi vererek gerçekleştirmek zorundasınız. Balkon ile dış cephe üstünde yapılacak her tadilat da bu bilgilendirmeyi gerektiriyor. Bu tadilatları usulünce yapabilmek için tadilat ruhsatı almak durumundasınız; aksi takdirde mülkünüz kaçak yapı konumuna düşecektir. Buna bağlı olarak da ciddi cezalar ödemeniz gerekebilir.
Ruhsat Gerektirmeyen Tadilat İşleri
Evinizde küçük çaplı tadilatlar yapmak istediğiniz zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Ortak alan hasar vermeyecek tadilatlarınızı kurallar dahilinde gerçekleştirmeniz yeterlidir. Elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemlerini yapacağınız zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Ne var ki, bu tadilatları yaptırırken evdeki taşıyıcı kiriş ile kolonlara müdahale edilmemesi kesinlikle şarttır.
Tadilat Ruhsatı Almamanın Cezası
Ruhsata tabi tadilat işlemlerinin ruhsat alınmaksızın yapılması, söz konusu inşaatın kaçak durumuna düşmesine sebep olur. Şikayet edilmesi veya denetim yapılması durumunda, belediye tadilat ruhsatını görmeyi talep edecektir. Eğer gerektiği gibi tadilat ruhsatı sunulmazsa, belediye kaçak bölümü yıkma yetkisine sahiptir. Böyle bir duruma düşmemek için her türlü tadilatın gerekli ruhsatlarla gerçekleştirilmesi gerekir.
Belediyeden Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?
Belediyeden tadilat ruhsatı alınması için ilgili evrakların teslim edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler arasında tadilat ruhsatının başvuru dilekçesi de vardır. Dilekçede evin yer aldığı ilçe, mahalle, pafta, ada, parsel gibi bilgiler de bulunur. Belediyenin binayı doğru şekilde tespit edebilmesi için bu bilgilerin evrakta yer alması gerekir.
Dilekçenin yanı sıra tapu belgesi, mimari ve statik proje ile imar durum belgesi de teslim edilir. Projeyle ilgili ayrıntılar ve apartman karar defteri emsali de sunulmalıdır. Evrakların tamamı teslim edildikten sonra belediye müracaatı değerlendirecek ve süreci sonuçlandıracaktır.
Tadilat Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar
- Tadilat ruhsatı dilekçesi
- Tapu Tescil Belgesi
- İmar Durumu Çap belgesi
- Mimari proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, statik proje, röperli veya yoksa, ebatlı kroki
Tadilat Ruhsatı Ne Kadar Sürede Çıkar
Tadilat ruhsatının ortalama çıkış süresi 15 gündür. Kimi zaman belediye başvuruda eksik belge tespit ederse bu süre uzayabilir. Belediye bu eksik belgenin toplanarak başvurunun tamamlanmasını talep edecektir. Bunun ardından tadilat ruhsatının çıkması yine 15 gün sürecektir.
Tadilat ruhsatını edindikten sonra, tadilatınızla ilgili herhangi bir şikayet durumunda, tadilat ruhsatını tebliğ etmeniz yeterlidir.
Tadilat Ruhsatı Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Tadilat projesi ön izin geçerlilik süresi 45 gündür. Bu süre içinde, ruhsat verilen tadilat gerçekleştirilmeli ve evraklar yeniden belediyeye iletilerek tadilatın ruhsata uygun gerçekleştirildiği kanıtlanmak durumundadır. Böylece kaçak yapı problemiyle karşılaşmadan ilgili tadilat işlemi yapılmış olur.
Ancak belediyenin, tadilat başvurusunu kabul etmek zorunda olmadığını unutmamak gerekir.
Yapmayı planladığınız tadilat işlemi, mimari ya da mühendislik bir durum içeriyorsa, alanında uzman şahıslardan destek almanız yararlı olacaktır. Bu sayede binanızın tadilatını daha güvenli, hızlı ve düşük maliyetli olarak tamamlamış olursunuz.